tablettöverdrag

tablettöverdrag

VANLIGT MED SVÅRIGHETER ATT SVÄLJA TABLETTER

Svårigheter att svälja tabletter och kapslar är ett utbrett problem. Två stora grupper som ofta har svårt att svälja tabletter är barn som ska ta tabletter och äldre med sväljsvårigheter. Många andra har också svårt att svälja tabletter. I en norsk studie bland 6158 personer, uppgav 30 % av kvinnorna och 15 % av männen mellan 20–69 år att de hade svårt att svälja tabletter1.

Svårigheter att svälja tabletter orsakar inte bara obehag för en stor del av befolkningen, det påverkar även följsamheten i läkemedelsbehandlingar negativt vilket kan leda till mindre effektiv medicinering2. Många personer med sväljsvårigheter krossar eller delar tabletter, trots att tabletten inte är lämplig att krossa eller dela. Här är MEDCOAT® ett lämpligt hjälpmedel att använda istället.

MEDCOAT® ÄR SÄKER ATT ANVÄNDA

MEDCOAT® innehåller endast vanliga livsmedelsklassade ingredienser (ca 0,2 g per överdrag) och är klassificerad som en livsmedelsprodukt. En litteraturstudie avseende risker för interaktion mellan ingredienserna i MEDCOAT® och läkemedel har utförts. Studien genomfördes på Karolinska Institutet i samarbete med Läkemedelsinformationscentralen på Karolinska Universitetssjukhuset. Studien påvisade inga risker för att ingredienserna i MEDCOAT® skulle kunna interagera med läkemedel på ett sådant sätt att läkemedlets effekt påverkas3.

En studie har även utförts på Uppsala Universitet för att verifiera att MEDCOAT® dragering löses upp snabbt efter intag. Studien visade att MEDCOAT® drageringen löses upp efter i genomsnitt 47 sekunder och hindrar därmed inte läkemedlets frisättning4.

 

KLINISKA STUDIER MED MEDCOAT®

Det har genomförts två kliniska studier på MEDCOAT®. I en klinisk studie på 41 vuxna med svårigheter att svälja tabletter fick försökspersonerna svälja tre olika tabletter, med och utan dragering. Resultatet visade att i 98% av fallen tyckte försökspersonerna att det var lättare att svälja tabletter dragerade med MEDCOAT®. Samtliga uppgav även att MEDCOAT® helt maskerade smaken på en tablett smaksatt med ett bittert smakämne5. I en annan studie på Astrid Lindgrens barnsjukhus, ingick 78 sjuka barn i åldern 2–17 år med svårigheter att svälja tabletter eller kapslar. Barnen fick använda MEDCOAT® till sin medicin under en period. För 87% av patienterna blev det lättare att svälja tabletter med MEDCOAT® och 85% uppgav att MEDCOAT® förbättrade smaken. För 86% av barnen underlättades medicineringen med hjälp av MEDCOAT®6.

 

MEDCOAT® INNEHÅLLER ENDAST LIVSMEDELKLASSADE INGREDIENSER

MEDCOAT® CITRUS:

Sötningsmedel (maltitolsirap), vegetabiliskt fett (kokos, palm*), surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror), gelatin, färgämne (kurkumin), naturliga aromer.

MEDCOAT® JORDGUBB:

Sötningsmedel (maltitolsirap), vegetabiliskt fett (kokos, palm*), surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror), gelatin, färgämne (antocyaner), naturliga aromer.

MEDCOAT® COLA:

Sötningsmedel (maltitolsirap), vegetabiliskt fett (kokos, palm*), surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror), gelatin, färgämne (sockerkulör), aromer.

*RSPO-certifierad palmolja

 

HAR DU PROVAT MEDCOAT®? HJÄLP OSS GENOM ATT SVARA PÅ VÅR ENKÄT.